Store Gribsø og Fruebjerg vandrerute

3230 Gribskov, Danmark

Det kuperede landskab, som både består af skov, moser og blomsterenge, danner rammerne for denne vandrerute ved Store Gribsø og Fruebjerg.

Beskrivelse af ruterne

Den 9 km lange vandrerute starter ved Store Gribsø, hvor du er omgivet af skov, som består af bøge- og birketræer. Når du bevæger dig langs søens bred, kan du flere steder opleve en smal rørsump med blandt andet tagrør og gul iris, og hvis du besøger søen i juli, vil gule blomstrende åkander fylde søen. På denne vandrerute er der gode muligheder for at spotte forskellige fugle. I skoven der omgiver Store Gribsø, lever der fugle såsom sortspætte, ravn og skovskade. I sommerhalvåret er der desuden mulighed for at spotte fiskeørn, som holder til i mosen 500 meter øst for Store Gribsø. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at mosen har adgangsforbud fra 1. april til 15. august af respekt for fuglene. Fra søen fører ruten dig videre mod vest, hvor du kommer forbi den 5000 år gamle og meget velbevarede jættestue ved navn Mor Gribs Hule. Herefter går den afmærkede sti gennem skovene ved Tokkerup Enghave og højdedraget Fruebjerg. Med sine 65 meter over havets overflade, er Fruebjerg den stejleste bakke i Gribskov, og på klare dage kan du se helt til Arresø. Bakken fungerede fra 1896 – 1939 som et samlingspunkt for årlige grundlovsmøder ved navn ”Fruebjergmøder”.

Store Gribsø Rundt

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 3,48 km 15,0 m -
1

Mor Gribs Hule

Gribskov er særdeles rig på oldtidsminder. Den mest imponerende af dem er Mor Gribs Hule, også kaldet Mutter Gribs Hule, på den anden side af Helsingevej overfor p-pladsen, vest for Store Gribsø. Det er en velbevaret jættestue fra yngre stenalder for ca. 5.000 år siden. Det fortælles, at jættestuen har været beboet af heksen Mor Grib og hendes sønner. Hun lokkede vejfarende til sig ved at fløjte, hvorefter sønnerne dræbte og udplyndrede dem.

2

Store Gribsø

Fruebjerg Rundt

Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 6,01 km 40,5 m -
1

Fruebjerg

Fruebjerg, der rager 65,45 meter op over Gribskov, er områdets mest markante højdepunkt og byder på en betagende udsigt til Danmarks største sø, Arresø, i klart vejr. Bakken har en historisk forbindelse til Kong Frederik 2.'s Kanal, anlagt i det 16. århundrede for at forsyne Frederiksborg Slotssø med vand, som løber langs dens vestlige fod. Lige nedenfor ligger Fruebjerg Sø, der i dag er næsten helt tilgroet. Fruebjerg er også berømt for de såkaldte Fruebjergmøder, initieret af højskolemanden Holger Begtrup, hvor op til 5.000 borgere samledes for at lytte til taler af politikere og kulturpersonligheder fra 1896 til 1935. I anledning af 100-året for det første møde blev traditionen genoplivet, og der afholdes nu årlige møder hver august, hvilket viderefører bakken som et sted for samfundsmæssig refleksion og debat.