Skjoldungestierne ruter

Ledreborg Alle 2E, 4320 Lejre, Danmark

Skjoldungestierne er en række vandreruter, der alle går gennem Gl. Lejre.

Beskrivelse af ruterne

Skjoldungestierne, der snor sig gennem det historiske Gl. Lejre, er mere end blot vandreruter. De er portaler til fortiden, der inviterer dig på en rejse gennem Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor naturens skønhed langs Roskilde Fjord flettes sammen med vikingetidens rige kulturhistorie. På denne rejse kan du dykke ned i Danmarks sagnomspundne fortid ved at besøge de majestætiske Kongehallerne og den imponerende Skibssætning, steder der ånder af historiens vingesus. Stien er en del af en af Danmarks fem nationalparker og blev indviet i 2015, strækkende sig mellem Roskilde, Lejre og Hvalsø, og inkluderer også en del af Roskilde Fjord. Med en samlet længde på omkring 40 km, er Skjoldungestien ideel for både 1-2 dages ture eller som dagsture fra København. Undervejs på Skjoldungestien vil du møde skove, historiske landskaber og endda Roskilde Domkirke, et centralt punkt for pilgrimme og et symbol på Danmarks middelalderlige historie. Stien byder på en blanding af blødt bakket land, skove, fjorde og vandring langs åer og små grusstier, med mindre stykker landevej og asfalt ind imellem. Skjoldungestien er også en del af den Europæiske langdistance vandrerute E6, der strækker sig fra Finland til Slovenien, og tilbyder en unik mulighed for at forbinde med andre vandreruter på tværs af kontinentet. For dem, der søger en mere spirituel vandring, bliver Skjoldungestien ofte brugt til stillevandringer og meditative vandringer, hvor forbindelsen til Roskilde Domkirke og de danske pilgrimsveje tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen. Med forbedret mærkning, ruter og offentlig transport er Skjoldungestien blevet mere tilgængelig end nogensinde før. I Nationalpark Skjoldungernes Land finder I forskellige landskaber i form af eng, mark, skov, å, mose og sø. Stien vest for Gl. Lejre tager jer forbi de udgravede kongehaller, som i jernalderen og vikingetiden blev brugt til fester og ceremonier. Går I ad stien øst for Gl. Lejre, kommer I forbi en 100 meter lang skibssætning, der blev brugt som gravplads i 900-tallet. Skibssætningerne har fået sit navn, fordi stenene, der omkranser gravstedet, er formet som et skib. Skjoldungerne er ifølge sagnene den første danske kongeslægt og efterkommere af den første konge i Lejre, Kong Skjold. Skjoldungerne har lagt navn til Nationalpark Skjoldungernes Land. Skjoldungestierne består af to stier. Stien mellem Gevninge og Osted er 10 km lang, mens ruten mellem Roskilde og Hvalsø er 30 km lang. Stierne er formede af naturen, og der kan være naturskabte forhindringer undervejs. I kommer derfor bedst rundt til fods. Der er både parkeringsmuligheder og toiletter langs ruterne.

Roskilde - Hvalsø

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 30,33 km 108,5 m -

Ruten kan gås i begge retninger, og her vil du kunne læse om de forskellige interessepunkter du vil møde undervejs. Selve ruten er dårlig markeret derfor vil vi anbefale dig at holde dig til kortet du ser her.

Sonnerupgaard Hotel & Konference
Læs mere
1

Start på ruten - Roskilde

Roskilde er en historisk by i Danmark, beliggende på Østsjælland ved Roskilde Fjord. Byen er en af Danmarks ældste og fungerer som hovedby i Roskilde Kommune. Med en rig historie, der strækker sig tilbage før 980'erne, er byen i dag hjem for omkring 52.580 indbyggere (2023). Roskilde er kendt for sin imponerende domkirke, Roskilde Domkirke, som kan ses fra store dele af Nordøstsjælland og er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Byen var en vigtig by allerede i middelalderen, med en domkirke og flere klostre, hvilket gjorde Roskildebispen til en af de mest magtfulde personer i landet. I middelalderen var Roskilde en blomstrende by og muligvis den næststørste i Danmark efter Ribe. Byen var befæstet og havde flere sognekirker og klostre. Roskilde Domkirke og de generøse donationer af jord fra kongerne bidrog til byens vækst og betydning. Efter reformationen oplevede byen en tilbagegang, men under industrialiseringen voksede befolkningstallet igen. I dag er Roskilde et regionalt knudepunkt med en veludviklet infrastruktur, der inkluderer Roskilde Lufthavn og Roskilde Universitet. Byen er også kendt for den årlige Roskilde Festival, som tiltrækker over 100.000 besøgende fra hele verden.

2

Roskilde Kloster

3

Roskilde Domkirke

4

Sct. Hans kirketomt

5

Skt. Laurentii Kirke

6

Genforeningssten

7

Roskilde havn

8

Kornerup Kirke

9

Gammel Kongsgård

10

Mysselhøj

11

Ledreborg Slot

12

Særløse Overdrev

13

Hvalsø Kirke

14

Kirke hvalsø

Gevninge - Osted

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 10,40 km 24,8 m -

Ruten kan gås i begge retninger, og her vil du kunne læse om de forskellige interessepunkter du vil møde undervejs. Selve ruten er dårlig markeret derfor vil vi anbefale dig at holde dig til kortet du ser her.

Hotel Osted
Læs mere
1

Start på ruten

På dette punkt kan du starte ruten.

2

Gevninge Kirke

3

Gammel Kongsgård

4

Lejre

5

Her kan du starte ruten