Skagen Strand-ruterne
Tranevej 108, 9990 Skagen, Danmark
Oplevelser til bens på din ferie på Skagen Strand.
Ruterne
Beskrivelse af ruterne
Tag på opdagelse i Danmarks svar på Sahara i Råbjerg Mile, og oplev spændende natur og historie undervejs, eller følg i H.C. Andersens fodspor langs kysten til Skagen. Du kan også gå en tur i lokalområdet, og lede efter Den røde bænk i Hulsig, hvorfra du får en skøn udsigt over naturlandskabet!
Råbjerg Mile-sporet
Sværhedsgrad | Længde | Højde m. | Tid |
---|---|---|---|
Moderat | 10,93 km | 19,5 m | 2t |
Råbjerg Mile, og vejen dertil byder på rig- og spændende natur, men også historie. Den sandede jord i Skagen Odde giver en helt speciel naturoplevelse, og det har i stor grad påvirket levevilkårene i området. Du går i skøn natur hele vejen til Råbjerg Mile langs Bunken Klitplantage, som består af nåleskov, løvskov og lyng. Din tur starter ved Skagen Strand Feriecenter, og der meget at opleve undervejs. Husk at medbringe drikkevarer til turen!
Bunken Klitplantage
Bunken Klitplantage, beliggende ca. 12 kilometer sydvest for Skagen, klemt inde mod nord af Råbjerg Mile og mod syd af et sommerhusområde og Golfklubben Hvide Klit. Klitplantagen blev oprettet i det sidste tiår af det 1800-århundrede, blandt andet med det formål at forhindre sandflugt. Arealet af klitplantagen er ca. 70 ha. Plantagen blev beplantet med skovfyr, silkagran og andre hårføre nåletræstyper. Mindre områder er forsøgsvis beplantet med eg. Skov- og Naturstyrelsen er overordnet organ for vedligehold og pleje af plantagen. Der er etableret flere afmærkede stier i området, beregnet til vandreture.
Batteri Aalbæk Bugt
Ved Fårebakke i Bunken Klitplantage kan du opleve et levn fra 2. Verdenskrig. Det var et forsvarsanlæg, som bestod af 12 betonbunkere der udgjorde “Sperrbatterie Aalbæk Bucht”, Batteri Aalbæk Bugt. Det var oprindeligt planen at der skulle have været yderligere tre bunkere, men det blev aldrig realitet. Batteriet ligger stort set bevaret og uforstyrret i plantagen, med undtagelse af to bunkere. Den ene blev sprængt i 1956, mens den anden blev genanvendt som ammunitionsdepot i 1960’erne. Den tyske marine besluttede i 1943 at der skulle opstilles et kystbatteri i indlandsklitterne, der kunne dække området omkring Tannis bugt og Ålbæk bugt. I januar året efter begyndte arbejdet med at få bygget de 12 bunkere, og i april var man klar til at prøveskyde kanonerne. Batteriet var bevæbnet med fire danske 12 cm kystkanoner, som man havde taget fra den danske kystdefension. Oprindeligt havde disse kanoner været placeret i kystbatterierne Løkken-Nord og Frederikshavn, der dog i mellemtiden fik mere moderne kanoner. Kanonerne er ikke længere til stede på betonfundamenterne, der også havde ammunitionsnicher. Bunkerne i sig selv ikke lavet til at skulle modstå mere end granatsplinter og håndvåbenild, da man ville have dem bygget så hurtigt som muligt.
Lillesø
Der er bord og bænkesæt lige ved. Nord for søen er der desuden en rasteplans, hvor det er tilladt at lave mad over åben ild.
Tudsehav
Tudsehav er et ældre navn for et vådt område. Søen blev kunstigt anlagt i 1961.
Urmagersletten
Da Bunken Klitplantage blev anlagt, var Staten nødsaget til at købe jord fri fra private i området. Urmagersletten er det sidste af disse privatejede områder som blev købt, og navnet kommer af at den tidligere ejer var urmager
Råbjerg Mile
Denne miniørken rummer 3,5 million m3 sand, og er mellem 35 og 40 meter over havet. Klitten har desuden form som en halvmåne, hvilket også kaldes for parabelklit. Hvert år bevæger den sig 15 meter mod nordøst, i gennemsnit. I løbet af ca. 100 år forventer man at den når til hovedvejen til Skagen, og begraver denne. På nuværende tidspunkt er der ikke taget stilling til hvad man gør på det tidspunkt, eftersom at Råbjerg Mile er fredet. Det er Danmarks største vandreklit, og samtidig også en af de største af sin slags i Europa.
Råbjerg Mile Parkering
Ved parkeringspladsen til Råbjerg Mile er der adgang til vand og toilet i forlænget sommersæson.
Hulsig Hede
Hedesletter, moser og klitter afløser hinanden ved Hulsig Hede, som er en skøn naturoplevelse på vejen til Skagen. Tilbage i 1500-tallet lå der gårde spredt i området, primært på grund af arealer til græsning for forskellige husdyr. Selve jorden var ikke noget særligt til landbrug, da den er dannet af sand i hele Skagen Odde. Med tiden har sandflugten i området taget til, og levevilkårene forværredes. Siden da har Hulsig Hede ligget som ubeboet og øde naturområde.
I H.C. Andersens fodspor
Sværhedsgrad | Længde | Højde m. | Tid |
---|---|---|---|
Nem | 12,19 km | 13,5 m | 3t 26 min |
I sommeren 1859 var digteren H.C. Andersen på rejse i Nordjylland. 16. august overnattede han i Frederikshavn og næste dag gik turen til Skagen. Han blev ledsaget af student Uldall, der var søn i huset, hvor Andersen havde overnattet i Frederikshavn. Hr. Uldall kørte dem til Jerup, hvor posten overtog den videre transport i hestevogn. Dengang var der ingen vej eller jernbane til Skagen, så turen foregik langs stranden til Kattegat. Det var oprindelig aftalt, at Andersen skulle bo hos præsten, men da han havde en uventet rejsekammerat, tog de ud til ”værtshuset” i den østlige ende af byen (i dag Brøndumshotel). Her var man ikke forberedt på det fine besøg, men Andersen fik selskab af byfogeden og værten (Erik Andersen Brøndum), der røg og talte i et væk. Køkkenpigen blev sendt ud for at købe fisk – det må have været på Nordstrand – for Andersen fik først sin mad kl. 2300 (men ”den kogte fisk var delikat”). Værtens kone (Ane Hedvig Møller) var gravid, og om det var det fine besøg eller køkkenets mangel på mad, der fremprovokerede fødslen vides ikke, men den samme nat blev den senere Anna Ancher født. Oplev historiens vingesus og skumsprøjt. Gå en rask travetur til Skagen langs stranden (ca. 12 km) og afslut med en frokost på et af de mange spisesteder – måske en rødspætte på Brøndums Hotel. Det er en tur på ca. 12 km, hvis du tager toget tilbage fra Skagen.
Hulsig Hede
Hedesletter, moser og klitter afløser hinanden ved Hulsig Hede, som er en skøn naturoplevelse på vejen til Skagen. Tilbage i 1500-tallet lå der gårde spredt i området, primært på grund af arealer til græsning for forskellige husdyr. Selve jorden var ikke noget særligt til landbrug, da den er dannet af sand i hele Skagen Odde. Med tiden har sandflugten i området taget til, og levevilkårene forværredes. Siden da har Hulsig Hede ligget som ubeboet og øde naturområde.
Spirbakke Mile og Sandmilen
En sandmile er en ubevokset banke af flyvesand, som opstår når havet og vinden nedbryder sten til mindre korn. På et tidspunkt vil de være så lette, at det mindste vindpust kan flytte sandet. Ved Spirbakke er det en meget ung mile, som er på kanten til at blive til en vandremile. Typisk vil sådan nogle tage form som en hestesko, ud fra måden vinden skubber til sandet på. Du finder også Sandmilen, som næsten er nået til ende med sin vandring. Den er derfor på vej til at ende i havet.
Damstederne strand
Meget smuk strand, der også er tildelt det blå flag, hvilket betyder at der er meget fokus på at sikre fælles natur og miljø. Der er nogle der mener, at P.S. Krøyer malede "Tre spadserende damer" på denne strand, som var et forstudie til et større maleri. Det var et af Krøyers allersidste værker inden sin død i 1909. Skagensmalerne, som Krøyer var en del af, havde ellers typisk deres inspiration fra Skagen Sønderstrand.
Stokmilen
Stokmilen er en vandremile, som har vandret fra Vestkysten, og som nu er på vej ud i Kattegat. Der er tale om et særdeles smukt klitlandskab. Der er stier i området, så du kan gå rundt om milen, så den ikke bliver påvirket af din vandretur.
Kystmuseet Skagen
Skagen har en lang og spændende historie, og du kan føres igennem den med en tur på Kystmuseet. Oplev et fattigt fiskerhjem og kom tæt på de modige redningsmænds medaljer og den imponerende redningsbåd.
Brøndums hotel
Efter en rask travetur stil Skagen langs stranden, kan du afslutte din tur med en frokost på et af de mange spisesteder. Du kan, for eksempel, gøre ligesom H.C. Andersen, og prøve en rødspætte på Brøndums hotel.
Den Røde Bænk i Hulsig
Sværhedsgrad | Længde | Højde m. | Tid |
---|---|---|---|
Nem | 5,04 km | 16,8 m | 1t 12 min |
Tag på en hyggelig gåtur og oplev en overdådig udsigt over toppen af Danmark fra Den Røde Bænk i Hulsig ved Tornbakke Rimmen. Gå på opdagelse i lokalområdet og tag turen til Den Røde Bænk i Tornbakke Rimmen. Det må være Hulsigs absolut bedste udsigtspost og det er da også grunden til at der er blevet sat en rød bænk i tidernes morgen. Tag en kande kaffe med og oplev en udsigt over hele toppen af Danmark. Er du på Instagram, så tag et billede fra #denrødebænk i #hulsig på din ferie på #skagenstrandferiecenter :)
Den Røde Bænk
Den Røde Bænk i Hulsig har en vidunderlig udsigt over hele toppen af Danmark. Tag en kande kaffe med og nyd den strålende udsigt, på den røde bænk der har stået på pladsen siden tidernes morgen.
Tornbakke Rimmen
Tornbakken Rimmen er et klitlandskab i nærheden af Hulsig. Det er altså et landskab der er skabt af ophobet sand, som er bragt til området ved hjælp af vinden.
Hulsig strand
Tag dig et hvil med en tur på Hulsig strand, hvor der også er parkeringsplads i nærheden. Der adgang til stranden fra Karredvej og Chr. Madsens Vej i Hulsig. Stranden er desuden bilfri, så der er masser af mulighed til bare at nyde den skønne natur, og den er absolut børnevenlig!
Hundeskov - Bunken Klitplantage
Bunken klitplantage strækker sig ud over en stor del af landskabet omkring Hulsig. Her er der også lavet hundeskov, som ikke er indhegnet. Skoven strækker sig ikke ud over klitter og stranden.
Hulsig Kirke
Hulsig hørte oprindeligt til Raabjerg sogn, og Skagen landsogn. I 1894 fik byen dog sin egen kirke. Den blev bygget i en romansk-nygotisk stil, som var stilretningen i den periode. Det var en stil der især var inspireret af middelalderens store byggerier i England. Kirken har derfor en række fine detaljer, og tidligere mørkt inventar der afspejler stilen. I starten af 1990'erne gennemgik kirken en større restaurering, hvor der var fokus på at få bragt mere og lys og sitrende farver ind i kirkerummet.