Øhavsstien

Assensvej 513, 5642 Millinge, Danmark

220 km gennem det sydfynske rige fordelt på 7 skønne ruter

Beskrivelse af ruterne

Øhavsstien er en populær vandrerute, der snor sig igennem det smukke øhavsområde på Sydfyn. Ruten er cirka 220 kilometer lang og går fra Falsled i vest over Svendborg og Langeland mod vest, inden man slutter med at gå tværs over Ærø. Turen er inddelt i 7 etaper og tilbyder en fantastisk mulighed for at opleve den smukke natur og historie i området. Ruten går igennem en række forskellige landskaber, herunder skove, strande, klipper, marker og små fiskerlejer. Undervejs kan man nyde den smukke udsigt over det sydfynske øhav og opleve en rig kulturhistorie, der tager dig fra vikingetiden og frem til i dag. Ruten er meget mere end blot en vandrerute. Det er også en mulighed for at lære mere om den spændende historie og kultur i området. Ruten passerer en række historiske steder, som f.eks. Valdemars Slot, der er en af Danmarks mest kendte og imponerende slotte. Ruten går også forbi små fiskerlejer og landsbyer, hvor man kan opleve den lokale kultur og historie. Ruten er tilgængelig for alle niveauer af vandrere, da den er inddelt i 7 etaper, der varierer i længde og sværhedsgrad. Der er også et stort antal overnatningsmuligheder langs ruten, herunder campingpladser, vandrehjem og hoteller, så man kan tilpasse sin vandring efter egne ønsker og behov. Øhavsstien er også et eksempel på, hvordan lokalsamfund kan samarbejde for at skabe en unik oplevelse for besøgende. Ruten er blevet etableret i et samarbejde mellem 16 kommuner og organisationer og har tiltrukket en stor mængde besøgende fra både Danmark og udlandet. Øhavsstien på Sydfyn er en fantastisk mulighed for at opleve den smukke natur og historie i området. Ruten er tilgængelig for alle niveauer af vandrere og tilbyder en unik oplevelse for alle, der ønsker at udforske det sydfynske øhavsområde. Det er også et eksempel på, hvordan lokalsamfund kan samarbejde for at skabe positive forandringer og tiltrække besøgende til området.

1. etape - 39 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 47,44 km - -

På denne del af stien oplever du Fyns frodige landbrugs landskab, og de mægtige bakker og dale isen efterlod ved De Fynske Alper. En afstikker fører til Faaborg, og hovedstien går gennem det kuperede terræn ud til kysten, med spektakulære udsigter ud over Det Sydfynske Øhav undervejs. Undervejs på ruten vil nogen af seværdighederne blive beskrevet.

1

Start på øhavsstien - Falsled

Falsled er en charmerende lille by beliggende på Fyns sydkyst, kun få kilometer fra den populære turistdestination, Faaborg. Byen ligger smukt ved en lille havn, hvor små fiskerbåde stadig i dag lægger til kaj, og der er en helt speciel ro og idyl over stedet. Falsled har ikke mere end omkring 100 faste indbyggere, men til trods for sin beskedne størrelse er byen en populær destination for turister, der søger fred og ro samt autentisk dansk landsbyidyl. Byen er kendt for sit historiske havnemiljø, og dens beliggenhed ved det smukke vand gør den til et populært sted at slappe af og nyde naturen. Et af Falsleds mest kendte vartegn er Falsled Kro, der ligger smukt placeret lige ved havnen. Kroen er en af de ældste i Danmark og kan føre sin historie tilbage til 1500-tallet. Stedet er kendt for sin gastronomi, og flere kendte kokke har igennem tiden arbejdet på kroen, der har opnået flere priser og udmærkelser. Kroen har også en charmerende have, hvor man kan nyde en kop kaffe eller et godt glas vin i solen. Udover kroen byder Falsled også på andre spisesteder, bl.a. en hyggelig lille café og en isbutik, hvor man kan købe hjemmelavet is i alle mulige smagsvarianter. Der er også en lille købmand i byen, hvor man kan købe det mest nødvendige. Falsled har også en lang og spændende historie. Byen blev grundlagt i middelalderen og var i mange år en vigtig handelsplads. I dag kan man stadig se rester af den gamle bymur og det gamle havnekvarter, der vidner om byens rige historie.

2

Steensgaard

3

Jernbane i røg og damp

4

Trehøj

5

Østrupgaard - det gamle borghus

6

Svanninge bakker

7

Svanninge bjerge

8

Norden gårde

9

Diernæs landsby

10

Holstenshuus

11

Åstrup

12

Nakkebølle sø og Sanatorium

13

Udskibningsstedet Fjællebroen

2. Etape - 31 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 31,15 km - -

Øhavsstien fra Fjællebroen til Svendborg – ca. 30 km Denne del af Øhavsstien begynder i Fjællebroen, et gammelt udskibningssted, og slutter i Svendborg ved vejbroen over til Tåsinge. På denne del af stien får du lejlighed til at vandre langs med Sundet og ind over istidens landskab i Egebjerg Bakker nordvest for Svendborg for så igen at komme ud til kysten. Turen byder blandt andet på spektakulære udsigter over Øhavet, skove og store herregårdslandskaber. Undervejs på ruten vil nogle af seværdighederne blive beskrevet.

1

Udskibningsstedet Fjællebroen

Godserne havde, udover købstæderne, ret til at handle. Den givtige færdsel med varer som eksempelvis kvæg, korn og træ foregik lettere over vand end over land. Omkring udskibningsbroen voksede en by, der i midten af 1800-tallet levede af fiskeri, søfart, skibsbyggeri og rederi- virksomhed. Der blev udskibet tømmer fra de nærliggende skove og stedet havde egen sejlskibsflåde, toldsted, motorfabrik, bådebyggeri, kro og bageri. Kroen findes stadig med sin oprindelige indretning og havnen er i dag en stor lystbådehavn.

2

Ringsgaard – spor fra stenalderen

3

Præstens særprægede skov

4

Syltemade Ådal – smal og dyb

5

Kroen og Kirken – unikt by-miljø

6

Ude på overdrevet – Bakkelundgård

7

Bakker mod løvhaveskoven

8

Hvidkilde gods

9

Hvidkilde Sø - fugleparadis

10

Egense Ås

11

Nedrevet landsby

12

Sct. Jørgens Kirke – kapel for spedalske

3. etape - 35km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 34,61 km - -

På denne del af stien går du fra Svendborgsundbroen, forbi byens pulserende havn, gennem kultur- og naturområdet ved Christiansminde ud igennem åbent land og forbi ikke færre end fem større gårde og godser. Turen slutter i fiskerlejet og handelspladsen Lundeborg med rige fund fra jernalderen.

1

Svendborgs havne

Den ældste del af Svendborg Havn ser du for enden af Brogade – ”gaden til skibsbroen”. Ved det gule pakhus ligger en træbro forbeholdt gamle, bevaringsværdige træskibe. Flere af disse træskibe tilbyder gennem Maritimt Center Danmark krydstogts oplevelser i øhavet. Her er også den 250 år gamle købmands- og rederivirksomhed Baagøe og Riber.

2

Christiansminde strand

3

Oldstidsgravene i skovrydningen

4

Skårupøre Sund – fred og idyl

5

Vejstrup Vandmølle og ådalen

6

Klingstrup – fangehul og gabestok

7

Broholm med Eventyrsløjfen

8

Møllegårdsmarken

9

Tange Å

10

Hesselagergård – solid som en borg

11

Handelsplads fra jernalderen ved lundeborg

12

Lundeborg frem for Amerika

13

Vresen – fuglenes Atlantis

4. Etape - 29 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 28,98 km - -

Denne strækning af Øhavsstien går fra Svendborgsundbroen i nord over Tåsinge og Siø til Rudkøbing i syd. På turen kommer du igennem den idylliske, gamle og helt unikke skipperby Troense. Herfra er der en fantastisk udsigt til Thurø tværs over det smalle Thurøsund. Stien går gennem kystskovene forbi det smukke Valdemars Slot og langs den flotte Lunkebugt. I Rudkøbing kan du vælge at tage Øhavsstien videre mod syd til Henninge Nor eller mod Lohals i nord. Rigtig god fornøjelse!

1

Broen over Sundet

Den imponerende bro over Svendborgsund blev åbnet i 1966 af den daværende tronfølger, prinsesse Margrethe. En lang epoke med travle, små motorfærger tøffende mellem Svendborg og Tåsinge sluttede. Broen er 33 m høj og 1,2 km lang. Den byder på en fantastisk udsigt over Svendborgsund til begge sider og store dele af Sydfyn og Tåsinge. Mod vest ligger den lille ubeboede ø Iholm, hvor der i 1853 blev fundet en sølvskat fra vikingetiden. Skatten er nu udstillet på Svendborg Museum. Længere borte ser du Skarø, og i klart vejr nordspidsen af Ærø!

2

Vindeby

3

Skansen

4

Troense

5

Klædefabrikken

6

Valdemars Slot

7

Nørreskov

8

Den gådefulde Ormerende

9

Tidevandsbugten

10

Tvede skov og Vemmenæs

11

Siø

5. etape - 28 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 28,64 km - -

Stien begynder i Lohals og er de første mange kilometer præget af havet og stranden ned langs Langelands vestkyst med smukke hav- kig fra toppen af høje kystklinter. Fra Kohave løber stien tværs over øen gennem Tranekær By til Langelands mere flade østkyst med den smukke Stengade Strand.

1

Lohals

Fred, ro og rekreation har overtaget byen, der førhen var en driftig søfarts-, færge- og fiskeriby. Dampskibe lagde til i havnen, og byen tiltrak omkring år 1900 mange turister, der tog ophold på badehotellerne. I 1998 lukkede færgeruten til Korsør, men en ny udvikling er nu i gang. De senere år er havnen og havnepromenaden renoveret og her ligger også byens nye kulturhus, Banjen.

2

Vestre Stigtehave og de sorte egern

3

Det fynske Atlantis

4

Langelandssundet

5

Ledeblokke

6

Teglværker ædt af havet

7

Egeløkke

8

Hesselbanke

9

Stenalderfolkets øhav

10

Tranekær

11

Holms Mose

12

Medicinhaverne

13

Vådområde Botofte Skovmose

14

Bukkeskovens Syvsover

15

Stensgade skov

16

Fredens diger

17

Oehlenschlägers bøg

6. etape - 22 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 22,15 km - -

På denne strækning af Øhavsstien vil du opleve såvel vest- som østkysten af Langeland, hvor du kommer gennem frodig skov og bakket landskab. Stien fører dig fra Stengade Strand i nord over Tullebølle til Rudkøbing by, hvor du kan vælge at fortsætte ned til Henninge Nor i syd, tage færgen til Marstal og fortsætte ad Øhavsstien på Ærø eller sætte kursen mod Svendborg over Siø ogTåsinge.

1

Et mekka for lystfiskeri

Med 152 kilometer kystlinje byder Langeland på et væld af fiskemuligheder året rundt. Placeringen mellem det varme flade øhav og den kølige Østersø giver exceptionelle opvækst- og opholdsbetingelser for mange forskellige fiskearter. Kysten fra Stengade Skov til Tranekær Fyr er et af de bedste stræk på Langeland på visse tider af året kan du oplever rækker af håbefulde lystfiskere stå og fiske fra kysten.

2

Bådskure og alverdens skibe

3

Spodsbjerg - færgernes by

4

Tullebølle Gadekær og Fritidspark - overnatningsmuligheder

5

Tullebølle kirke

6

Peløkke og pæreskuderne

7

Købstaden Rudkøbing og Hans Christian Ørsted

8

Rudkøbing havn - Øhavet, badeanstalt og vandsport

9

Rudkøbing Vejle

10

Henninge Nor

11

Hatbakker en geologisk sjældenhed

12

Klæsø Natursti og parkering

7. Etape - 38 km

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 38,22 km - -

På Ærø finder du flere forskellige vandreruter af varierende længde. Længst er Øhavsstien, som er en del af en 225 km lang sti, som omkranser Det Sydfynske Øhav. På Ærø er strækningen ca. 36 km lang og går fra Marstal Havn langs kysten ud i det åbne land, over dæmningen ved Gråsten Nor og videre til Ærøskøbing. Herfra går turen langs kysten forbi Borgnæs og videre forbi det historiske anlæg ved Søbygaard til Vitsø, inden stien ender i Søby.

1

Marstal

Marstal er Ærøs største by, og dens lange maritime historie ses overalt. Marstals nuværende huse stammer hovedsageligt fra 1800-tallet, hvor op mod 200 træskibe lå i vinterhavn bag den kilometerlange kampestensmole. Molebyggeriet, der foregik i vinterperioderne 1824-1842, startede som civil ulydighed, men endte med royal anerkendelse. Besøg Marstal Søfartsmuseum og få hele historien.

2

Badehusene ved Marstal

3

Birkholm

4

Gråsten Nor

5

Skt. Alberts Kirke

6

Vorbjerg rettersted

7

Eventyrbyen Ærøskøbing

8

Badehusene ved Vestre Strandvej

9

Voderup Klint

10

Søby Volde og Søbygaard

11

Vitsø & Søby Måe

12

Slutpunkt for øhavsstien - Søby

13

Elfærgen Ellen

14

Skjoldnæs og Skjoldnæs Fyr