Nisseruten på Læsø

Storedalsvej 4, 9940 Læsø, Danmark

4 km vandretur mest for børn

Beskrivelse af ruterne

Tag børnene med på en magisk vandretur i Læsø Klitplantage og spot nisserne langs den 4 kilometer lang gåtur kaldet Nisseruten.

Ruten

Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 4,14 km 22,4 m 1t

Nisseruten er en 4 km rute rundt i pænt kuperet terræn; en vandretur med sjove bakker, gode klatretræer, viden og fantasi. Nedenfor finder du en pdf med både et kort over ruten med tilhørende historier, og aktiviteter, som kan aktivere børn og voksne på en hyggelig skovtur. Ruten går gennem skov, og er ikke velegnet til klapvogn.

1

Parkering og startsted

Start ruten her

2

Nisseruten

Om nisserne på Læsø Start nisseruten på Læsø med at høre Syde Poul, der er initiativtager til Læsø Saltsyderi og Læsø Kur og en gudsbenået historiefortæller, fortælle om nisserne og hvordan de kom til Læsø.

Du kan selv vælge hvilken vej, rundt, du vil følge. Følg blot de røde stopler med nisse-symbolet og se, hvor mange I kan finde. I kan starte med at gå forbi skovhytten, hvor der bl.a. er toilet, så I kan tisse af, inden I går ruten.

3

Skovhytten

Skovhytten er Naturstyrelsens formidlingshus. I Skovhytten, er der skiftende udstillinger, så du kan blive klogere på naturen. I en del af Skovhytten er der indrettet en udstilling, der fortæller om Læsøs brune bier. Uden for Skovhytten er der borde og bænke og bålplads med grill, så I kan lave frokost i det fri. Her er også en vandhane med drikkevand, som er åben i sommerhalvåret. Ved skovhytten findes en sundhedsplads/naturfitness/naturlegeplads, som kan benyttes af både børn og voksne.

4

Læsøstenen

Her i Klitplantagen ligger Læsø-stenen som en markering af, hvor Læsø menes at være ”født af havet”. Det første sted, der dukkede op af havet, da Læsø blev til for omkring 3.000 år siden. Store sten har altid været forbundet med overtro, trolde og jætter, nedgravede skatte og mærkelige hændelser. I dag ved vi, at de er efterladenskaber fra en af de mindst fem forskellige istider, Danmark har været udsat for. Med hver istid er der bragt utrolige mængder af materiale ned fra de nordligere egne i Norge, Sverige og Finland. Nogle af stenene kaldes for ledeblokke, fordi de stammer fra et fjeld, som kun findes som fastfjeld på en enkelt lokalitet. På læsø kendes bedst stentyperne larvikit fra Norge, rombeporfyr og hornfels fra Oslo-området samt kinnediabas fra Sverige. Sagnet fortæller, at der var en jætte eller trold i Sverige, der blev så arrig, da man begyndte at bygge den nu forsvundne kirke i Hals, at han kastede tre sten fra Skåne over mod dem på Læsø. Han sigtede dog ikke så godt, måske fordi han var arrig, eller der var for langt. Den første sten, Øglestenen, kom for langt og landede på Hornfiskrøn. Den anden, Banstenen, var for kort og landede i havet ud for Banstensvej, som den har givet navn til. Den tredje sten er Halfarstenen; den landede i Bovet, og i dens overflade ses stadig tydelige mærker fra Jættens fingre. Om Øglestenen siger man, at der 60 fod fra stenen ligger en nedgravet skat. Desværre ikke noget om i hvilken retning eller dybde! Ude på Kringelrøn ligger nok de mest kendte sten - bette pigesten og store pigesten. Om dem siger man, at to piger bjærgede sig op på disse sten, da to gale tyre var efter dem. Stenene kan fint besøges til fods, på hest eller med Rønnerbussen. Der har været langt flere store sten på Læsø, men de er igennem umindelige tider blevet brugt som byggemateriale. I dag ses de tydeligst i de smukke kirker i Byrum og Vesterø samt som gravsten og gærder. På gården Langstræde, der ligger ud til hovedvejen mellem Byrum og Østerby, ses en nu ombygget staldlænge af store sten. På Ndr. Rønner er hele fyrkomplekset bygget af store granitsten. Disse er dog tilhugget på Hirsholmene og sejlet til Læsø. Tidligere var der et meget omfattende stenfiskeri omkring Læsø, fx ved Læsø Trindel ud for Østerby, hvor der blev fisket i tusindvis af tons til brug ved bl.a. havnebyggeri. Paradoksalt nok er revet ved Læsø Trindel blevet forsøgt genetableret med udlægning af klippeblokke fra Norge, men det er en helt anden historie.