Kløverstier i Vilsund

Gl. Færgevej 30, 7700 Thisted, Danmark

Beskrivelse af ruterne

Kløverstierne i Danmark er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidrætsforbund, Friluftsrådet og 10 pilotkommuner i 2011. Udviklingen af stierne er finansieret af Nordea-fonden og Tips- og Lottomidlerne til Friluftsliv.

Grøn rute

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 2,28 km - -

Den grønne rute starter som alle 4 ruter ud fra Vilsund lystbådehavn, hvor du i øvrigt på store plancher kan læse historikken om overfarten til Mors. Som navnet antyder går denne rute gennem en del af Vilsund by. Byen var færgested mellem Thy og Mors indtil 1939, hvor det blev afløst af broen. Byen med sine ca. 430 indbyggere er smukt beliggende med sin placering på en østvendt skråning ned til Vilsund, som er 8 km lang og 16 m dyb. Vilsund rummer ikke mindre end 15 større og mindre erhvervs - og servicevirksomheder samt en børnehave, hotel og café. Midt i byen ligger campingpladsen, der i mange år husede en dyrepark. På ruten, som også kort følger den ene ende af Sundby Sø, oplever du et varieret bybillede og gode udsigtspunkter.

Blå rute

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 5,60 km - -

På denne rute starter du med at gå langs fjordstranden, og her er terrænet nogle steder stenet og ujævnt. Men turen er smuk med udsigt over Limfjorden til Mors. Især i sejlsæsonen vil du opleve synet af forskellige typer fartøjer på vandet. Ruten fører dig videre mod vest op forbi Fævig og gennem det opdyrkede landbrugsområde der karakteriserer egnen omkring Vilsund. Nyd de højtliggende områders udsigtsmuligheder og tænk på, at her engang lå vikingebopladser. Længere fremme venter efter passage af A26 en lille landevejstur forbi erhvervsområde "Rævebakken" og lidt senere "Erhvervscenter Limfjord". Sundby Sø ses på din højre side. Så skal du igen på markvejstur, som fører dig op i fantastisk udsigtshøjde og derefter til bålpladsen ved Sundby Sø. Her kan du tage dig et lille hvil, før du går med sø-stien tilbage mod Vilsund by. Læs på de forskellige tavler, der er opsat, om søen og dens dyreliv over og under vandet. Her skal blot nævnes, at der kan observeres 20 forskellige ande- og fuglearter, og at lystfiskeri (med gyldigt fiskekort) kan resultere i fangst af ål, bæk- hav- og regnbueørred, karusse og hundestejle.

Rød rute

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 8,60 km - -

Søruten vil på visse steder byde på stiforløb, som kræver en for-holdsvis god fysisk form, samt godt, vandafvisende vandrefodtøj. Tag evt. kikkert og kaffe med, der er bænke mm undervejs. Turen byder på sin første etape, efter du har passeret Restaurant Cavallini og A26 ved Vilsundbroen på jævnt gangterræn op langs Åsvej. Herfra ser du først på højre side "Hotel Vilsund Strand" og strandområdet, der hver sommer i juli måned benyttes til det store 3-dage lange Vilsund heste -og kræmmermarked. Både på din højre side mod Limfjorden og på din venstre side mod Sundby Sø, kan du få et indtryk af, hvordan smeltevandet i istiden har dannet de to tunneldale. Fra Østergårdsvej når du til naturstien, hvor du kan læse om Sundby Sø på en planche, før du fortsætter vandringen. Efter ca. 15 minutters gang har du igen udsigt over søen, der nu ses på din venstre side - mod øst. Nu skal du samtidig med godt benarbejde nyde den skønne natur, fugle -og dyrelivet samt årstidens aktiviteter på landbrugs-arealerne, der grænser ned til søen. Kreaturer afgræsser i sommerperioden et smalt bælte ved søen, men det afskrækker ikke fugle og ænder i at tage ophold her. 20 forskellige arter er repræsenteret i årets løb. Desuden udfolder der sig et liv under vandoverfladen i form af ål, ørreder, karusser og hundestejler. Lystfiskeri med gyldigt fiskekort er tilladt. Turen slutter af i Vilsund by, som kan ses forude, når størstedelen af turen er tilbagelagt.

Sort rute

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 11,90 km - -

På Sundby Mors ruten har du mulighed for at opleve stranden, dyrelivet i Nørrekæret, Molerlandskabet på Nordvestmors, og der er mulighed for at bade i Limfjorden flere steder. Du starter med at gå over Vilsundbroen. Broen blev bygget fra 1934 — 1939, og bliver i højsæsonen (2014) passeret af 10.000 biler i døgnet. Det første, du møder på Morssiden, er den lille hyggelige havn, som blev ombygget og udvidet i 2012 — 2013. På toiletbygningen ved havnen er der opsat plancher, hvor du kan danne dig et indtryk af livet på havnen før i tiden. Når du er kommet lidt op ad bakken, går turen videre ned "Under Bakken". Tidligere blev der drevet fiskeri fra stranden, og tilbage i 1920'erne lå der et teglværk. Herefter går turen ud i naturen, med en blanding af strand, eng og marker. Glem ikke at nyde udsigten til Thy. Efter besøget "Under Bakken" går turen op gennem Fælleden og ned i Nørrekæret til stranden. I Nørrekæret kan du opleve et rigt fugleliv og stifte bekendtskab med geologien ved Klovbakker og molerklinterne. Inden du forlader stranden og går op til Mose-bjerg, kan du bruge tid på at undersøge de stejle klinter, hvor molerlagene er tydelige. Disse finder du lidt længere henne ad stranden. Ruten fortsætter op ad en stejl bakke. Når du når toppen af bakken, får du storslået udsigt til Ås, Thisted Bredning og op til Feggesund. Inden du når Sundby, får du et kig til Sundby Kirke. Her gemte modstandsfolk våben på loftet under 2. verdenskrig. Det sidste stykke gennem Sundby Mors til Vilsund byder på flere udsigtspunkter.