Højlyngsstien

Sandlinien, 3770 Allinge, Danmark

67 km gennem Bornholm

Beskrivelse af ruterne

Højlyngsstien strækker sig over 67 kilometer og er en fantastisk vandrerute, der fører dig på tværs af Bornholm og gennem nogle af øens mest betagende naturområder. Ruten tager dig gennem Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne, hvor du vil opleve den gamle højlyng, hvor klipperne rejser sig majestætisk og hvor bønderne engang græssede deres dyr. Selvom store dele af den gamle højlyng nu er dækket af skov, er det stadig her, at nogle af Bornholms mest dyrebare naturskatte findes. En særlig charme ved Højlyngsstien er dens forbindelse til Kyststien, der strækker sig over 120 kilometer. Ved Sandvig og Aarsdale mødes de to stier, hvilket giver dig mulighed for at skabe din egen episke vandrerute, der strækker sig fra Hammerknudens klipper i nord til Dueoddes hvide sandstrande i syd. Stien fører dig primært langs grusveje og trampestier, men uden for de kommunale og statslige områder følger den cykelstierne, og her vil du støde på asfalterede strækninger. Højlyngsstien er ikke blot en hurtig rute til at krydse øen, den er designet til at give dig de mest spektakulære naturoplevelser i Bornholms indland. Undervejs er der rig mulighed for primitiv overnatning, enten i shelters, på primitive lejrpladser eller i skovområder med mulighed for friteltning. Der er også adskillige toiletter og vandposter langs ruten, der sikrer din komfort undervejs. Stien udgør den første del af Bornholms Grønne Bølge-projektet, der har til formål at skabe en sammenhængende og naturskøn oplevelse i Bornholms indland. Med Højlyngsstien som startpunkt er der meget mere at udforske og opdage på denne smukke ø.

Ruten - 67 km

Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Moderat 67,26 km 162,5 m -

I sommeren 2020 etablerede Bornholms Kommune og Naturstyrelsen i fællesskab Højlyngsstien med midler fra regeringens aftale "Sommer i naturen 2020" (som følge corona-pandemien) en sammenhængende vandrerute hen over det centrale Bornholm.

Hotel Allinge
Bæredygtighed, billigt og høj gæstetilfredshed
Læs mere
Nordlandet
smukt og stilfuldt badehotel beliggende i den hyggelige havneby Sandvig på Nordbornholm
Læs mere
Hotel Friheden
Et af de bedst bedømte overnatningssteder på Bornholm
Læs mere
Yggdrasil Guest Lodge
B&B der scorer rigtig gode anmeldelser på booking.com
Læs mere
Allinge Badehotel
Yderst populært badehotel med super anmeldelser
Læs mere
Randalín
Populær B&B med rigtig gode anmeldelser
Læs mere
1

Hammersø

Hammersøen på Nordbornholm er Danmarks eneste bjergsø og øens største naturlige sø. Den strækker sig omkring 650 meter i længden, 150 meter i bredden og er omkring 13 meter dyb. Beliggende ca. 9 meter over havets overflade, har søen stejle sider på to af dens længdesider, hvor vanddybden når op på 11-12 meter blot 2 meter ude. På de to andre sider skråner bunden mere jævnt. Historisk set var Hammersøen ikke altid en sø. Tidligere fungerede den som et sund, der adskilte Hammerknuden fra resten af Bornholm. Søens dannelse skyldtes et fald i havniveauet over lang tid, hvilket førte til, at åbningerne mod Østersøen ved Sæne Havn (Hammerhavnen) og Sandvig Bugten blev lukket, og søen opstod. Gennem historien har Hammersøen flere gange været genstand for planer om at anlægge en flådehavn. I 1600-tallet blev der overvejet en flådebase på Bornholm, men planerne blev opgivet på grund af granitforekomster mellem søen og Sandvig, hvilket ville have gjort opgaven næsten umulig. Senere forsøgte Tzar Peter den Store og greve Frederik Danneskjold-Samsøe også at gøre søen til en flådehavn, men ingen af disse planer blev realiseret. I dag er Hammersøen stadig et smukt naturområde ved foden af Hammerknuden. Om vinteren bruges den som skøjtebane, og omkring søen findes parkeringspladser og andre gamle stenbrudssøer, herunder Opalsøen, Krystalsøen og Sibirien. Selvom drømmen om en flådehavn aldrig blev til virkelighed, er Hammersøen stadig en betagende destination for besøgende og en kilde til spektakulær naturoplevelse.

2

Opalsøen

Opalsøen er resterne af det, som i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. århundrede var et granitbrud på Nordbornholm. Området var i brug til omkring 1970, hvorefter granitbruddet blev rømmet og hullet langsomt fyldtes op med vand, indtil det til sidst var en sø, som fik navnet Opalsøen. Det siges, at man lod en stor gravemaskine stå i bunden af bruddet, da man stoppede granitbrydningen i Opalsøen, men om det blot er en skrøne, vides ikke. Der er masser af muligheder for oplevelser her: - Om sommeren er det populært at bade i søen, der er 13 meter dyb og som består af ferskvand - Du kan prøve at klatre på klippevæggene sammen med Klatring Bornholm - Du kan prøve Danmarks længste tovbane, der strækker sig over 293 meter og starter i ca. 50 meters højde. Man kan opnå en topfart på op til 70 km/t.

3

Hammersholm

Hammersholm er en imponerende gård beliggende på Bornholm, ca. 500 meter nordøst for slotsruinen Hammershus. Stuehuset, der stammer fra 1700-tallet og blev udvidet med fire fag omkring 1833, er et repræsentativt eksempel på en stor bornholmsk gård fra denne periode. Gården var engang den største i birket og strakte sig over flere hundrede tønder land. Stuehuset har en lang bindingsværkslænge med høj granitsokkel og en kvadratisk sal over kælderen. Gården omfatter også tre længer, der omkranser en brostensbelagt gårdsplads. Hammersholm har en enestående miljømæssig værdi med sin solitære beliggenhed og betagende udsigt til Hammerknuden. Den kulturhistoriske værdi ligger i gårdens imponerende størrelse og dens rolle i Bornholms kulturhistorie omkring Hammershus. Hammersholm er blevet fredet for at bevare og sikre denne unikke gård og dens historiske betydning i landskabet.

4

Helleristninger

Bornholm har længe gemt på en værdifuld kulturarv: helleristninger. Mens de fleste besøgende er bekendt med Madsebakke, der hvert år tiltrækker mange gæster, er der et andet særligt sted i landskabet mellem Madsebakke og Hammershus, hvor et utal af helleristninger er spredt ud over klipperne - her omkring gården Hammersholm. Disse helleristninger, der blev hugget ind for mellem 2.500 og 3.000 år siden i bronzealderens sidste halvdel, pryder mere end 65 klipper og sten. De omfatter fascinerende motiver som skåltegn, hjulkors, skibe, fodspor og heste. For at udforske disse fortidsminder kræver det dog tålmodighed og opmærksomhed, da mange af dem er godt gemt i området. Men efter RealDania-projektet "Stedet Tæller" er det efter 2016 blevet nemmere at gå på opdagelse i Danmarks største helleristningsfelt. En ny stiforbindelse mellem Hammershus og Allinge er blevet etableret, og nye udsigtsplatforme er blevet skabt. Disse tiltag giver bedre adgang til dette helt særlige sted og inviterer besøgende til at lade sig fascinere af øens kulturarv. Projektet forbinder kulturhistoriske spor ved hjælp af en genskabt skærvevej og inkluderer udsigtsplatforme, siddeplinte, broer og bornholmske sten. Disse elementer fremhæver stedets fortællinger og skaber en atmosfære, der inviterer folk til at udforske området. Samtidig byder området på storslåede udsigter, små nedlagte stenbrud og en rig natur, der fuldender oplevelsen. Det kan være svært at finde dem og også rigtigt at se dem, så man skal ikke have for store forventninger. Hæld gerne lidt vand over ristningerne for at gøre dem mere tydelige, eller brug qr-koderne de steder, de er opstillede, for at få mere ud af oplevelsen.

5

Moselykken og Moselykkehus

På Nordbornholm finder vi Moseløkken, det sidste aktive stenbrud på øen. Dets historie går tilbage til 1870'erne, hvor lokale købmænd startede driften. Det var herfra, at granitten til de berømte Carlsberg-elefanter blev udvundet, samt belægningen i Amaliehaven i København og indgangspartiet på Christiansborg. I dag foregår der kun sporadiske sprængninger. Over bruddet ligger Moseløkkehus, en imponerende bygning opført af sten fra hele Bornholm. Dette hus fungerede tidligere som formandsbolig og er nu indrettet som et arbejdende museum. Uden for museet kan man beundre en restaureret stenkran samt to huggeskure, hvor stenhuggere i perioder viser besøgende, hvordan man arbejder i granit med traditionelt værktøj. Besøgende får også mulighed for selv at afprøve det gamle håndværk og udforske deres egne kreative evner. Moseløkken Stenbrud er en levende fortælling om Bornholms stenindustri og den betydelige rolle, den har spillet i at levere materialer til nogle af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Det er et sted, hvor historie, håndværk og natur smelter sammen, og hvor man kan opleve fortidens arbejde og lære om de dygtige stenhuggeres traditioner. Så tag på en rejse til Moseløkken Stenbrud og bliv fascineret af granittens styrke og skønhed samt den dedikation, der ligger bag det gamle håndværk.

6

Hammershus

Hammershus er en imponerende middelalderborg, der har en rig og fascinerende historie. Den blev bygget i det 13. århundrede og fungerede som en strategisk fæstning og et administrativt center for Bornholm. Borgen har været vidne til mange begivenheder gennem århundrederne, herunder krig, magtoverdragelser og økonomiske forhold. At besøge Hammershus giver dig mulighed for at opleve fortidens atmosfære og lære om øens historie. Hammershus er et imponerende eksempel på middelalderens arkitektur og byggeteknik. Borgen er beliggende på en klippehøj, hvilket giver den en majestætisk og dramatisk beliggenhed. De massive stenmure og tårne udstråler styrke og stolthed. At udforske borgens indre og gå rundt på dens volde er en unik oplevelse og giver en fornemmelse af middelalderens atmosfære. Hammershus tilbyder en betagende udsigt over Østersøen og det omkringliggende landskab. Fra borgens tårne kan man nyde panoramaudsigten og beundre det dramatiske kystlandskab. Det er et ideelt sted at tage fantastiske billeder og bare lade sig fascinere af den storslåede natur og havets skønhed. Hammershus fungerer også som et kulturelt center, hvor der arrangeres forskellige begivenheder og aktiviteter. Koncerter, teaterforestillinger, udstillinger og historiske arrangementer afholdes regelmæssigt på borgen. Ved at besøge Hammershus kan man få mulighed for at opleve levende kultur og underholdning i en unik og historisk ramme.

7

Ravnedalen

Ravnedal ligger i en sprækkedal, der begynder ved Paradisdalen nær Hammershus i nord og slutter et par kilometer syd for Ravnedal. Ravnedal indeholder både tør klippehede og blandet skov med blandt andet blåbær. I klipperne ses flere steder spor efter fortidens stenbrydning og du finder også flere helleristninger her. Det er også her man finder Danmarks eneste fugleedderkop, Atypus affinis - nordlig fugleedderkop. Den lever på den sydvestvendte skråning af Ravnedalen, da den er afhængig af lys og varme samt sparsom vegetation og sandet jord. Samtidig skal den gerne have en lokalitet med spredte buske, som sikrer områder med læ. Edderkoppen er IKKE giftig for mennesker. Umiddelbart øst for Ravnedalen står Knægten, en stor bautasten fra yngre bronzealder (1100-500 før vor tidsregning), omgivet af gravrøser.

8

Ole Christensens Skulpturpark

Ole Christensen (1932-2000) var en af de mest prominente danske skulptører i det 20. århundrede. Med udgangspunkt i sit og sin families bondegård på Stenløsevej i Olsker skabte han granitskulpturer, som blev placeret på forskellige steder rundt om på Bornholm og i Danmark. Efter Ole Christensens pludselige død i en alder af kun 68 år efterlod han sig en betydelig samling af stenskulpturer. Baseret på disse kreationer etablerede familien en skulpturpark på den store naturlige grund ved bondegården.

9

Olsker Rundkirke

Olsker Rundkirke - også kendt som Sankt Ols Kirke - er en af Bornholms fire rundkirker (de tre øvrige rundkirker på Bornholm er Østerlars Kirke, Ny Kirke og Nylars Kirke). Den er den højeste blandt dem og blev bygget omkring 1150. Beliggende i Olsker, kombinerer kirken både religiøs og forsvarsmæssig funktion, da kirken ønskede sig at beskytte sig og sine værdier, da man bl.a. ikke havde det bedste forhold til kongetronen, dengang kirken blev bygget. Fra koret fører en lille, smal og meget stejl stentrappe op til det to-etagers fæstningsværk ovenpå kirken. Det første rum fungerede mestendels som en slags bankboks, hvori kirken opbevarede og beskyttede sine værdier mod at blive stjålet. Da kirken stod færdig, var forholdet til kongen og andre magter blevet så meget bedre, at det aldrig har været nødvendigt i praksis at anvende kirken som et forsvarsværk - hverken mod kongen eller andre. Kirken har gennemgået flere ombygninger, den seneste midt i det 20. århundrede. Kirken er lukket 1. december - 1. marts hvert år. Det koster 10 kr. at komme ind.

10

Rutsker Højlyng og Plantage

Rutsker Højlyng på Bornholm var engang en del af de vidtstrakte heder, der dækkede store dele af øen. I dag er størstedelen af området blevet til nåletræsplantager, men visse steder har bevaret karakteren af det gamle højlyngslandskab. Rutsker Højlyng grænses mod sydøst af Spellinge Mose, en smuk mose beliggende i en sprækkedal. Området har været fredet siden 1930'erne netop for at bevare den vegetation med hedelyng og spredte enebærbuske, der var så dominerende i højlyngstiden.

11

Rokkestenen i Rutsker Højlyng

På Bornholm finder du tre rokkesten. Stenen i Rutsker Højlyng er den mellemstore af de tre og vejer ca. 20 tons. Prøv at se, om du kan få den til at rokke. Nogle har held med det, andre har ikke.

12

Spellinge Mose

Tæt på det bakkede område, hvor den historiske tilflugtsborg Storeborg engang lå, finder du et smukt vådområde. Dette område kendes som Spellinge Mose, også kendt som Spællinge Mose, hvor der tidligere blev udvundet tørv. Spellinge Å samles i dette område og fortsætter sin strømning mod Døndalen, hvor vandet skaber Danmarks højeste vandfald

13

Den Smukke Sø

Den Smukke Sø er en naturskabt perle, der betager besøgende med sin skønhed og ro. Søen er omgivet af frodig vegetation og maleriske omgivelser, der inviterer til afslapning og fordybelse i naturen.

14

Krogsholm Frugt Mosteri

Krogsholm Frugt Mosteri er et charmerende sted beliggende i smukke omgivelser. Mosteriet er specialiseret i at producere friskpresset frugtmost af høj kvalitet. Med deres passion for frugt og håndværk skaber de enestående mosteoplevelser for deres gæster. På Krogsholm Frugt Mosteri kan man opleve hele processen fra frugt til most. Her bliver frugten nøje udvalgt og presset, hvilket sikrer den bedste smag og kvalitet i hver eneste flaske. Man kan få et indblik i selve mosteprocessen og lære om de forskellige frugtsorter og deres egenskaber.

15

Rokkestenen i Almindingen

Rokkestenen i Almindingen er en imponerende vandreblok, som blev efterladt af indlandsisen for omkring 10.000 år siden. Ifølge en lokal legende hviler rokkestenen på en diamant, hvilket giver den evnen til at rokke. Denne imponerende sten vejer cirka 7 tons.

16

Lilleborg

Borgruinen er hovedsagelig konstrueret af kampesten og ligger majestætisk på en klippeknude, der strækker sig 16 meter op i luften. Den omgives delvist af den nuværende delvis udtørrede Borresø. Lilleborg var engang omkranset af en solid mur, hvoraf der stadig er synlige rester. Desuden er den nederste del af tårnet bevaret, og der findes fundamentrester fra andre bygninger. Den imponerende ringmur blev kun brugt i omkring 100 år. I 1259 blev borgen erobret og brændt ned som følge af en magtkamp mellem kongemagten og kirken. I dag kan man beundre resterne af ringmuren, den nederste del af tårnet og fundamentresterne fra andre bygninger.

17

Rytterknægten

På det højeste punkt på Bornholm, Rytterknægten, står Kongemindet-tårnet. Det blev opført i 1856 for at mindes besøget af Frederik VII og grevinde Danner nogle år tidligere. Da skoven voksede og hindrede udsigten, blev tårnet forhøjet i 1899 ved hjælp af et stålstillads. Samlet når Rytterknægten, med både granittårnet og ståltårnet, en højde på 184 meter over havet. Granittårnet blev designet af Gottlieb Bindesbøll og finansieret gennem frivillige bidrag fra Bornholms befolkning. Hans søn tegnede det efterfølgende ståltårn. Fra Rytterknægten kan man nyde en fantastisk udsigt over hele Bornholm, og på klare dage er det endda muligt at se helt til Christiansø og Sverige

18

Dronningestenen

På den skrånende flade syd for Rytterknægten kan man finde et betydeligt antal store stenblokke, kendt som vandreblokke, som blev bragt hertil af isen i fjerne tider. I løbet af de sidste 12.000 år har vandet transporteret jord, grus og mindre sten med sig på sin vej ned ad bakken. De større stenblokke er blevet efterladt frit liggende på toppen af grundfjeldet. Man ved ikke med sikkerhed, hvilken dronning, som stenen er opkaldt efter. Men det kan være Kong Chr. IX's Dronning Louise, som var dronning fra 1863 til 1898. Hun blev kaldt for "Europas Svigermoder", eftersom hendes seks børn alle giftede sig ind i ledende embeder i Europa.

19

Jægergrotten

Jægergrotten er en af forkastning i Ekkodalen, og den er udformet af smeltevandet og efterfølgende kraftige strømme efter regnskyl.

20

Ekkodalen

De spektakulære klipper er et imponerende syn i sig selv, men for børn og barnlige sjæle vil det være et særligt hit at lege med det ekko, som opstår, når lydene kastes tilbage fra de stejle klippevægge. Ekkodalen er op til 70 meter bred og afgrænses af majestætiske klippevægge af op til 20 meters højde. I bunden løber Læsåen gennem en eng, og det åbne landskab giver et vidtstrakt udsyn til de lodrette klipper. I kan også opleve Ekkodalen oppefra, hvor der vokser en mere end 200 år gammel skov med vintereg. Fra udsigtspunkterne Dronningestenen og Loklippen får I et smukt udsyn over det lavereliggende landskab. Bornholms sprækkedal løber tværs over øen.

21

Gamleborg Slotsruin

Gamleborg, en borgruin beliggende på en utilgængelig klippeknude ved Ekkodalen, er et imponerende syn. Borgplateauet er omgivet af kraftige jordvolde og blev omkring år 1100 yderligere befæstet med en massiv mur af granitsten. De ældste fund på Gamleborg stammer fra 900-tallet, men de fleste fund er fra omkring år 1100. Midt i 1100-tallet blev Gamleborg opgivet til fordel for Lilleborg, som ligger cirka 700 meter længere mod nordvest. Gamleborg er en af landets ældste bygninger i murværk og uden tvivl Bornholms ældste stenbygning. Allerede i borgens tidligste indgangspartier blev der brugt mørtel til at lægge stenene sammen. Senere blev der tilføjet massivt murværk i vestmuren.

22

Bornholms Brand Park

På verdens mindste travbane, som er kendt for sin fantastiske beliggenhed, har de en stærk forpligtelse til sport, dyrevelfærd og økologi. Travbanen laver arrangementer, events og tilbud til både store og små.

23

Bastemose Fugletårn

Tag en velfortjent pause i fugletårnet og nyd den skønne natur, som omgiver dig.

24

Bison på Bornholm

På Bornholm er den europæiske bison blevet genindført som en del af bestræbelserne på at berige og diversificere naturen. Dette initiativ har til formål at skabe en mere varieret og rig naturlig habitat på dansk jord.Dyrene er indhegnet i et område, som i folkemunde hedder Bisonskoven. Man kan gå ind i indhegning til fods, på cykel eller i bil af forskellige indgange.

25

Ølene fugletårn syd

Fra dette fulgetårn og de to andre, som er placeret rundt om reservatet, har du mulighed for at se grågås, vibe, blishøne, bynkefugl, rørspurv, dobbeltbekkasin, rørhøg og ikke mindst traner. I det omkringliggende skovområde kan du være heldig at se havørne, og i efteråret er der mulighed for at se stærene samle sig i store flokke, og dermed danne "sort sol".

26

Alterstenen

Alterstenen, også kendt som Albastenen og Offerstenen, er en betydelig vandreblok med dimensionerne 3,75 x 2,4 meter og en højde på 1,1 meter. Den er blevet afkortet i begge ender og har oprindeligt været længere. Denne sten er dekoreret med helleristninger og har i alt 67 skålgruber. I den sydlige ende er den største skålgrube blevet halveret. Området omkring Alterstenen har tidligere været opdyrket og kan spores tilbage til yngre bronzealder, ca. 1100-500 år før vores tidsregning.

27

Midterpilt

Midterpilt består af en stenvarde, en såkaldt pilt. Stedet er beliggende 113 meter over havet, og dermed det højeste punkt i Paradisbakkerne.

28

Rokkestenen, Paradisbakkerne

I Paradisbakkerne kan du opleve Bornholms største rokkesten. Følg stien mod Rokkestenen, og når du når bøgeskoven, drejer stien til højre. Foran dig vil du opdage Bornholms største rokkesten. Denne imponerende sten vejer omkring 35 tons og kan rokke, når du trykker det rette sted! Rokkestenen er en vandreblok, der blev transporteret til dette særlige sted af isen, og dens placering gør det muligt for den at rokke.

29

Paradisbakkerne

Paradisbakkerne på Østerbornholm er et klippelandskab med markant terræn, der byder på en fascinerende samling af kløfter og sprækkedale. Paradisbakkerne er et skovområde, der ejes privat. Hvis du ønsker at udforske området til fods, kan du følge tre tydeligt afmærkede ruter: den røde cirkel, den blå firkant og den gule trekant.

30

Aarsdale Mølle

I 1876 erhvervede landmanden Hans Peter Mikkelsen en grund syd for Aarsdale, og året efter opførte han en solid ottekantet murmølle på stedet. Opførelsen af møllen blev udført af møllebyggeren Didrik Kjøller fra Nexø og hans fire sønner. Siden da har møllen været i familiens eje. I 2003 gik Aarsdale Mølle, som var den sidste af Bornholms vindmøller, ud af drift. Dog er møllen stadig fuldt funktionsdygtig og præsenteres for turister. Aarsdale Mølle er opført i ottekantet form og konstrueret af teglsten. Denne type møller er typisk for Bornholm, hvor der tidligere fandtes otte af dem. Møllen når en højde på omkring 20 meter.

31

Aarsdale Havn

Årsdale Havn er en aktiv havn beliggende på Bornholms østkyst, to sømil syd for Svaneke. Havnen blev etableret i 1869 og har siden spillet en afgørende rolle i udviklingen af byen, der er kendt for sine mange røgerier. Årsdale var engang et af øens større fiskersamfund med over 30 fiskekuttere. På kajen har Årsdale skabt sit eget samlingssted og dagligvarebutik, kaldet "Høkeren", hvor gæstesejlere kan møde de lokale og få supplerende indkøb. Tæt på havnen findes der i dag en aktiv røgeri og fiskeforretning, hvor man kan købe et bredt udvalg af fisk. Havnen fortsætter også med at have en aktiv bådebyggeri.