Hærvejen

6330 Padborg, Danmark

Tag på et historisk eventyr i den jyske natur

Beskrivelse af ruterne

Hærvejen er en vandrerute på 925 km, som strækker sig gennem Jylland. Mens du følger ruten, vil du komme tæt på alt det, som den jyske natur har at byde på. Du vil ligeledes støde på nogle af Danmarkshistoriens mest fascinerende steder og kulturelle perler. I tidligere tider var hærveje vigtige hovedfærdselsårer som kongens hærstræder og alfarveje, og disse måtte i følge Jyske Lov, ikke spærres. I dag er Hærvejen blevet en rekreativ rute, der inviterer dig til at vandre i historiens fodspor i naturskønne omgivelser.

Sydjylland

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 174,41 km 105,7 m -

Danmarkshistorien kommer for alvor til syne på denne del af Hærvejen, hvor både gravhøje, runesten, historiske broer, mindesmærker og hulveje dukker op på din vej. Denne del af Hærvejen er omkring 174 km lang, og du kan dele den op, så det passer til dig og dit tempo. Der er hærvejsherberg, teltpladser og andre overnatningsmuligheder langs hele ruten.

1

Padborg Station - Startsted for Hærvejen

Du kan benytte Padborg Station, når du skal enten til eller fra Hærvejen.

2

Bov Kirke

3

Gejlå Bro

4

Povls Bro

5

Urnehoved Tingsted

6

Hærulfstenen

7

Immervad Bro

8

Tørning Mølle

9

Skrydstruppigens Grav

10

Over Jerstal Jættestuer

11

Mojbøl Vadested

12

Skålstenen

13

Stursbøl Plantage

14

Dresvold

15

Lokes Høje

16

Knagemøllen

17

Poul la Cour Museet

18

Skålsten

19

Gravsted

20

Runesten

21

Vejstykke

22

Vildtbanestenen

23

Mannehøj

24

Runesten

25

Skødevej

26

Radarstation og flygtningelejr

27

Bindeballe Købmandsgård

28

Troldborg Ring

29

Ravningbroen

30

Jernaldermiljøet i Vingsted

31

Jelling-monumenterne

32

Kongernes Jelling

Midtjylland

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 215,52 km 116,3 m -

På denne del af Hærvejen udfolder sig mellem de to gamle kongebyer Jelling og Viborg, og derfor bliver denne strækning kaldt for Kongernes Hærvej. Du kommer tæt på den skønne midtjysk natur fyldt med søer, voldsteder, borgruiner, kilder, bakker, plantager og heder. Denne strækning er omkring 109 km lang, og du kan dele den op, så den passer til dig og dit tempo. Der er hærvejsherberg, teltpladser og andre overnatningsmuligheder langs hele ruten.

1

Øster Nykirke

På toppen af en højderyg, 127 meter over havets overflade, finder man Øster Nykirke eller Sct. Peders Kirke, der er Danmarks højest beliggende kirke. Kirken blev opført mellem 1150 og 1200 som en valfartskirke til ære for Sct. Peders Helligkilde, hvis vand siges at have helbredende egenskaber. Lige øst for kirken kan man stadig se kilden, der er markeret af en lille brønd omgivet af en kopi af en middelalderlig brøndkumme.

2

Nørre Snede Kirke

3

KunstCentret Silkeborg Bad

4

Klosterlund Museum

5

Kong Knaps Dige

6

Grathe Hede

7

Blicheregnen på Museum Silkeborg

8

E Bindstouw

9

Kapeldalen og Sct. Margrethes kapel

10

Ruinen Hald Slot

11

Hald Hovedgaard

12

Bruunshaab Gl. Papfabrik

13

Søndermarkskirken

14

Asmild Kirke

15

Sortebrødre Kirke

16

Skovgaard Museet

17

Viborg Domkirke

18

Gråbrødre Kloster

Himmerland

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 61,31 km 65,2 m -

Tag på en vandretur gennem det bakkede og åbne landskab på Hærvejen, der strækker sig mellem fjorde og åer i Himmerland. Bliv betaget af synet af en klosterruin, uendelige heder, rækker af majestætiske gravhøje og lad dig forføre af skønheden ved Limfjorden.

1

Hjarbæk Fjord

Hjarbæk Fjord er et smukt område, der er udpeget som et vildtreservat og et fantastisk sted for naturelskere. Her er der en rig fauna, hvor man kan være heldig at spotte oddere, fiskehejrer, isfugle, flagermus og sæler. Landskabet omkring Hjarbæk Fjord blev dannet under den seneste istid, da området var dækket af is. I løbet af afsmeltningen strømmede vandet fra Midtjylland ud i Hjarbæk Fjord, men senere ændrede strømmen sig og gik i stedet til Randers Fjord. I dag har Hjarbæk Fjord tilløb fra fire forskellige åer: Fiskbæk Å, Jordbro Å, Skals Å og Simested Å. Livet omkring Hjarbæk Fjord har været præget af de særlige forhold, som naturen har skabt for områdets befolkning. Fiskeri, tangproduktion, mergeludvinding og færgefart har spillet en vigtig rolle i fjordområdet.

2

Tugthus i Kølsen

3

Danmarks Cykelmuseum

4

Testrup Kirke

5

Dansk Nutidsmuseum

6

Gundestrupkarret

7

Skarpsallingkarret

8

Hærvejen skillevej

Nordvestjylland

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 161,78 km 71,9 m -

Tag med på en spændende rejse langs den nordvestlige del af Hærvejen og oplev den uendelige skønhed og kraftfulde energi ved Vesterhavet. Denne del af ruten er en sand perle for naturelskere og strandentusiaster.

1

Hirtshals museum

Hirtshals museum er indrettet i et gammelt fiskerhjem og bygget af kampsten i 1880. Museet er et unikt kulturcenter, der bringer havets historie til live. Gennem spændende udstillinger og autentiske artefakter kan besøgende dykke ned i områdets maritime arv. Museet byder også på en imponerende samling af skibsmodeller og en række midlertidige udstillinger, der beriger oplevelsen.

2

Hirtshals kirke

3

Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri

4

Stenudstilling på Hirtshals fyr

5

Tornby gamle Købmandsgård

6

Lønstrup Redningshus

7

Lokalhistoriske Forening for Lønstrup og Omegn

8

Lønstrup Kirke

9

Børglum Kloster Kirke

10

Egnssamlingen i Saltum

11

Museum for Papirkunst

12

Skulpturparken Blokhus

13

Blokhus Redningsstation

14

Skovlegepladsen i Langdal Plantage

15

Lerup Kirke

16

Fosdalen

17

Han Herred Havbåde

18

Slette strand

19

Madsmedjen Slettestrand

20

Lyngmøllen - Grønnestrand

21

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

22

Fjerritslev Kirke

23

Vikingeborgen Aggersborg

24

Limfjordsmuseet

25

Muslingebyen Løgstør

26

Gundestrupkarret

27

Skarpsallingkarret

28

Dansk Nutidsmuseum

Nordøstjylland

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Udfordrende 313,26 km 106,1 m -

Tag på opdagelse i havnebyen Frederikshavn, udforsk det frodige og vandige område ved Nymølle Bæk, og nyd skovene på Jyske Aas. Ikke langt derfra venter de betagende Hammer Bakker, der strækker sig gennem skovene nord for Aalborg. Her kan du opleve den unikke skønhed og atmosfære i disse skovklædte bakker.

1

Gundestrupkarret på Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum spiller en central rolle som det kulturhistoriske museum for Vesthimmerland og er blandt landets 27 museer, der er anerkendt af staten og beskæftiger sig med både arkæologi og nyere tids kulturhistorie. På Vesthimmerlands Museum kan du opleve en kopi af Gundestrupkarret. Gundestrupkarret er et betydningsfuldt arkæologisk fund, der stammer fra den tidlige jernalder i Europa. Det blev opdaget i 1891 i en mose i nærheden af landsbyen Gundestrup i Himmerland, Danmark. Karret er et prægtigt eksempel på kunsthåndværk og sølvarbejde fra den tid. Gundestrupkarret er rundt i formen og har en omkreds på omkring 2 meter. Det er udsmykket med tretten forunderlige plader, der viser forskellige scener og billeder af guder og mytologiske figurer. Motiverne på pladerne er komplekse og detaljerede og inkluderer blandt andet billeder af guder som Cernunnos, en cernitisk guddom, samt mytologiske dyr og figurer. Et andet sjældent kar af bronze blev også fundet i nærheden af Gundestrupkarret. Begge kar blev ofret i mosen af mennesker fra den himmerlandske jernalder. Disse ofringer i moserne var en almindelig praksis i oldtiden og havde sandsynligvis en religiøs eller rituel betydning. Udstillingen om Gundestrupkarret fokuserer på den arkæologiske afkodning af det store sølvkar og fortæller historien om dets betydning i den europæiske oldtid. Udstillingen præsenterer også den imponerende sølvteknologi, der blev anvendt for 2100 år siden, hvilket vidner om dygtigheden og ekspertisen hos de mennesker, der skabte karret. Gundestrupkarret og dets udstilling giver et fascinerende indblik i den kulturelle og religiøse kontekst i oldtidens Europa og viser os, hvor langt tilbage i tiden kunsthåndværket og teknologien har eksisteret.

2

Skivum Kirke

3

Veggerby Kirke

4

Frendrup Nihøje

5

Øster Hornum Kirke

6

Kunsten – Museum of Modern Art

7

Ansgarskirken

8

Gråbrødrekloster Museet

9

Budolfi Kirke

10

Aalborg Historiske Museum

11

Aalborg Kloster - Helligåndsklosteret

12

Aalborghus Slot

13

Utzon Center

14

Ørum Kirke

15

Hellevad Kirke

16

Stentinget ved Klokkerholm

17

Hørby Kirke

18

Jættestuen Blakshøj

19

Børnebunkeren

20

Kystmuseet Bangsbo

21

Jernalderkældrene

22

Knivholt Hovedgård

23

Sognefogedgården

24

Frederikshavn Kunstmuseum og Exlibrissamling

25

Frederikshavn Kirke