Byvandring: Aalborg Under Besættelsen

Gammeltorv, 9000 Aalborg, Danmark

4,5 km guidet rundtur i Aalborg til historiske hotspots fra 2. Verdenskrig

Beskrivelse af ruterne

Med denne selv-guidede byvandring kan du besøge Aalborg under besættelsen i 1940-45. Den tyske besættelsesmagt var tydeligt til stede i Aalborg, hvor lokale modstandsfolk udførte sabotagearbejde, og tyske soldater var et almindeligt syn i bybilledet. Under turen vil du passere nogle af de steder, hvor de mest dramatiske begivenheder i Aalborg under besættelsestiden fandt sted. Du vil høre om en af Danmarks første modstandsgrupper, Churcill-klubben, og besøge de bygninger, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen. Der vil også være mulighed for at se steder, hvor sabotage og modsabotage blev udført. Undervejs vil du passere flere mindesmærker for faldne modstandsfolk og besøge modstandsmanden Niels Erik Vangsteds grav på Almenkirkegård.

Ruten

PREMIUM
Sværhedsgrad Længde Højde m. Tid
Nem 4,48 km 10,0 m -

Aalborg var et centralt sted under besættelsen, præget af lokale modstandsfolks sabotagehandlinger og en tydelig tilstedeværelse af tyske tropper i byens gader. Denne tur fører dig gennem nøgleområder, der var vidne til nogle af de mest dramatiske hændelser i Aalborg under krigen. Turen inkluderer fortællinger om Churchill-klubben, en af de første modstandsgrupper i Danmark, og fører dig forbi bygninger, der husede den tyske værnemagt, samt steder, der var centrum for sabotage og modsabotage (schalburgtage). Under din vandring vil du også støde på flere mindesmærker for de modstandsfolk, der faldt, samt besøge modstander Niels Erik Vangsteds sidste hvilested på Almenkirkegård. Selvom turen typisk tager omkring 1 ½ time, har du mulighed for at forkorte den til cirka en time ved at springe punkterne 7-10 og 14-15 over. Rigtig god tur.

1

Rådhuset på Gammeltorv

Under besættelsen beslaglagde den tyske magt mange offentlige bygninger og hoteller i Aalborg, som blev anvendt som kontorer og til indkvartering. Fra 1940-41 var Aalborgs rådhus et militært hovedkvarter, hvor feltgendarmeriet også holdt til.

2

Folkeregisteret

3

Churchill-gruppen og helligåndsklostret

4

Hotel Phoenix

5

Generalstrejke på Vesterbro d. 24. august 1943

6

Reberbansgade 14

7

Spejderborgen i Kong Hans Gade

8

Kong Hans Gades arrest

9

4. maj Kollegiet

10

Niels Erik Vangsteds grav

11

Birks Missionshotel

12

Højskolehotellet - Boulevarden 27

13

Mindeplade for Richardt Raetzel - Rosenlundsgade 2

14

Mindeplade for "Karl" - Østerbro 49

15

Løkkegade 4 og mindepladen for "Kjeld"

16

Politigården

17

Synagogebygningen

18

Christian Den Fjerdes Laug og Jens Bangs Stenhus